Jdi na obsah Jdi na menu
 


kočka je hravá

4. 4. 2012

 

 Hraček není nikdy dost!

 

Kočka je od přírody velmi hravá a není pro ní nic horšího než nuda. Zejména něvské maškarády jsou kočky, které jsou velmi činorodé a společenské. Osamocená něvka vysloveně trpí. Pokud chovatel nemůže z jakýchkoliv důvodů zabezpečit něvě živého kamaráda a přitom je přes den v práci, měl by jí nabídnout jinou zábavu. Je vhodné, dle prostorových možností bytu, pořídit kočce šplhací strom, který bývá doplněn systém  splhadlo.jpgpevných poliček, spacích košíků a boudiček. Kočka tuto záležitost s radostí uvítá, bude si mít o co brousit drápky a přitom naplní svoji touhu šplhat a skákat po výškách. Mezi drobnými hračkami jednoznačně v oblibě u kočky vítězí myšky všech barev a velikostí a rovněž tak míčky. Kočky mají rády i různé catnipové pytlíčky, které jsou naplněny kozlíkem lékařským, jehož aroma kočky vysloveně milují a dokáží si s takovou hračkou hrát dlouhé chvíle. Vedle myšek a míčků mají kočky v oblibě hračky z peří. Hračka by měla být vždy tak velká, aby ji kočka (kotě) v návalu hravé nálady omylem nespolkla.

 

 

 

 

Vedle potěšení z hračky může nevhodně zvolená hračka pro kočku skrývat velké nebezpečí. Takovým mohou být hračky zavěšené na provázku nebo gumičce. Kočka se tresatko.jpgv zápalu hry může do šňůrky zamotat a v panickém úprku před neznámou věcí, která jí svírá tlapku nebo krk, si může tlapku poranit. V panické hrůze prchající kočku nechytíte a v neposlední řadě se může kočka na špagátku i oběsit. Proto hračky zavěšené nebo hračky s provázkem NE! JSOU NEBEZPEČNÉ!

Stejně tak nebezpečnou se může stát hračka typu „bič“. Jedná se o různé typy, ale podstata hračky je u všech provedení shodná – plastová tyčka, ke které je připevněn kožený řemínek, nebo umělohmotný provázek, někdy i gumička a na jejich konci pak třasátko z peříček či králičí kůže doplněné mnohdy malou rolničkou. Kočky tyto hračky milují. Nekonečně dlouhé minuty neúnavně běhají za peříčky či kožešinovou kuličkou, číhají na ni, vyskakují do výšky a předvádějí přímo akrobatické kousky. I moje kočky mají doma celou sbírku hraček tohoto typu. Nikdy ale neponechávám tyto hračky volně položené. Vždy, když se kočka hry nabaží, bičíky uklidím tak, aby je kočka nemohla sama používat. Nebezpečí, že se kočka do provázku zamotá a bez dozoru se při panickém úprku poraní, je příliš vysoké. Mám své kočky velmi ráda, a proto vždy dbám na jejich bezpečí.

Kromě hraček nabízí obchody se zoopotřebami nepřeberné množství pelíšků. Různorodost se netýká jen tvaru, ale i materiálu a velikosti. Je jen na vkusu každého chovatele, pro jaký pelíšek se rozhodne, ale v každém případě by měl odpovídat velikosti kočky. Ať už se rozhodneme pro  pelisek.jpgpelíšek látkový, nebo pelíšek z ratanu, kočka si ho bude jistě užívat. Pokud se ovšem něva rozhodne, že bude svého dvounožce provázet na každém, ale opravdu na každém kroku, je nutné počítat s tím, že ho bude doprovázet až do postele, bude mu dávat dobrou noc, bude střežit jeho klidný spánek a bude mu dávat dobré ráno. Pro někoho to je představa naprosto nepřijatelná, já si nedovedu představit, že bych neusínala s kocourem v náručí a že by mě nebudil pohled do pomněnkově modrých očí. K nezaplacení jsou i závěsné pelíšky na radiátor ústředního topení. Kočka má ráda teplo a za takové poležení bude svému člověku velmi vděčná.

Jsou ale i takové kočky, které umně provedené a mnohdy i drahé pelíšky příliš neocení a hracka.jpgzkratka se zamilují do teplé deky. Inu co naplat. Nezbývá, než kočce a její volbě vyhovět a nabídnout jí pohodlné ležení na složené dece či polštářku. Moje smečka patří právě mezi ty kočky, které pelíšky příliš neocení. Rády se povalují na pohovce na polštáři, obzvlášť ocení, když jim nechám pootevřené dveře do ložnice, neboť peřová deka je nad všechny pelíšky. Kocour si vysloveně pohoví na houpacím křesle a Estonie zase na kopírce.

 

hracka2.jpg